25 Kasım 2016 Cuma

SİYEZ BULGURU

😉          Bir tarifte bizden gelsin ;)
Siyez buğdayının içeriğinde çok yüksek antioksidan etki bulunmakta olduğu araştırmalar sonucu elde edilen önemli bir bilgidir. Bu sayede siyez buğdayı tüketimi hücre yapısını korur, yaşlanma etkilerini geciktirdiği de söylenir. Siyez Buğdayının içeriğinde yüksek oranda B grubu vitaminler yer almaktadır, hem sindirim sistemine hemde sinir sistemine önemli faydası vardır. Alzheimer gibi hastalıklara savaş açtığı da bilinmektedir.
       Siyez buğdayının içeriğinde yer alan karbonhidrat değeri düşük iken, protein değeri oldukça yüksek olduğunu daha önceki yazılarımızda da paylaşmıştık. Protein ağırlıklı diyetlerde tavsiye edilir. Glisemik indexi düşük olmasına bağlı olarak kan şekerinin hızlı yükselmesi gibi olumsuz etkilere de sebep olmadığı, kepekli ve bol lifli yapısıyla uzun süre tok tutma özelliği yine tercih edilir kılmaktadır. Kabızlık, hazımsızlık gibi sindirim bozuklukluklarına olumlu etkileri bulunmaktadır.
         
  Kısa bir bilgi sonrası tarifimize geçelim.
            1 su bardağı  siyez bulguru,
            2 su bardağı sıcak su ( bulguru ıslatmak için)
           2 yemek kaşığı tereyağı( yarı yarıya zeytinyağı ile de tercih edilebilir)
           1 diş sarımsak,
           1/2 çay kaşığı tuz,         
           1 su bardağı et veya tavuk suyu (yarı yarıya sulandırılabilir)
  Tercihe göre baharat pul biber, karabiber


 
        Siyez bulgurunu ayıklayıp yıkadıktan sonra sıcak su ile 15 dk ıslatalım. Tencereya yağ ve soğanı ekleyip iyice kavuralım sarımsakları da ince ince doğradıktan sonra  bu işlemin yarısında ilave edelim. İsteğe göre domates suyu, salça , domates bu aşamada ilave edilebilir.  Bulguru süzüp tencereye ilave edelim 1-2 dk kavurup baharatlarını ekledikten sonra Et suyunu  ekleyip kısık ateşte pişmesini bekleyelim . Islama süresine bağlı olarak tanelerin pişme süresi değişebilir. tadına bakılıp sıcak su ilave edilebilir.

Afiyet olsun . 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder